4 sty 2015

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Wiem, że sezon na dynię już się skończył, jednak można ją jeszcze dostać w niektórych sklepach.
Poza tym wrzucam teraz przepis, bo znając mnie, do kolejnego sezonu pewnie bym przepis zgubiła ;)

1kg dyni
1 puszka pomidorów lub 4 pomidory pokrojone, bez skórki
1 cebula
1/2 szklanki śmietany lub jogurt naturalny
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tartego żółtego sera
1 łyżeczka curry
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
dodatkowo: posiekana zielenina - szczypior, natka pietruszki czy inne

Dynię pokroić w kostkę, włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec 10 minut w 180st.C.
Masło rozpuścić na patelni, zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory. Dusić wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu, aż wszystko zmięknie. Zdjąć ognia, doprawić solą, pieprzem, miodem, curry, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos wymieszać ze śmietaną, zalać nim dynię. Posypać startym serem. 
Wszystko zapiekać ok. 20 minut, do momentu zrumienienia sera.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.




5 komentarzy:

  1. Zrobiłam to dziś na obiad, obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że posmakowało :) ja nie jestem wielka miłośniczka dyni, maż też nie, ale ta zapiekanka bardzo nam posmakowała :)

      Usuń
  2. Ja mam kilka porcyjek dyni zamrożonych, ale w sumie aż taką fanką dyni żeby traktować ją jako składnik główny to nie jestem (oprócz kremu z dyni :P). Ale skoro mówicie że takie to pyszne ;) bo wygląda smakowicie, trzeba przyznać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Dzięki. Mam składniki, jutro spróbuję zrobić. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...