Te ciasteczka powstały w resztek po zrobieniu mleka owsianego KLIK.
Można je oczywiście zrobić od podstaw i taki przepis podam.
8-10 sztuk
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
2 daktyle
szczypta soli
2 łyżki jagód goji
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki syropu z agawy
sól
Płatki z daktylami zalewamy 1 szklanką wody, lekko solimy. Gotujemy do miękkości, aż płatki wchłoną wodę. Mielimy blenderem na gładko. Studzimy.
Jagody goji zalewamy niewielką ilością wrzątku, tak by wchłonęły całą wodę i napęczniały. Dodajemy je do płatków owsianych razem ze słonecznikiem i syropem z agawy. Wszystko mieszamy. Układamy łyżką ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25-30 minut.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńwiesz, że bardzo lubię takie ciastka!!! mam ochotę dziś zrobić owsiane, może z suszonymi śliwkami bo mam w domu spory zapas:(
OdpowiedzUsuńtakie proste smakowitości są najlepsze i w tym jest moc-super :)
OdpowiedzUsuńtakimi ciasteczkami mozna się zajadać do woli!
OdpowiedzUsuńpysznie z zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno taki zrobię - już niedługo :)
OdpowiedzUsuń