3 lut 2015

Ciastka owsiane z goji i słonecznikiem (bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, wegańskie)

Te ciasteczka powstały w resztek po zrobieniu mleka owsianego KLIK.
Można je oczywiście zrobić od podstaw i taki przepis podam. 



8-10 sztuk

1/2 szklanki płatków owsianych górskich
2 daktyle
szczypta soli
2 łyżki jagód goji
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki syropu z agawy
sól

Płatki z daktylami zalewamy 1 szklanką wody, lekko solimy. Gotujemy do miękkości, aż płatki wchłoną wodę. Mielimy blenderem na gładko. Studzimy.
Jagody goji zalewamy niewielką ilością wrzątku, tak by wchłonęły całą wodę i napęczniały. Dodajemy je do płatków owsianych razem ze słonecznikiem i syropem z agawy. Wszystko mieszamy. Układamy łyżką ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25-30 minut.


6 komentarzy:

  1. wiesz, że bardzo lubię takie ciastka!!! mam ochotę dziś zrobić owsiane, może z suszonymi śliwkami bo mam w domu spory zapas:(

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste smakowitości są najlepsze i w tym jest moc-super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takimi ciasteczkami mozna się zajadać do woli!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno taki zrobię - już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...