Postanowiłam rozpocząć produkcję mleka roślinnego.
Nie unikam jakoś szczególnie krowiego mleka jednak lubię wprowadzać różne ciekawostki do swojego jadłospisu. Zamienienie części używanego mleka krowiego na roślinne raczej nie powinno mi wyjść na złe.
Na pierwszy ogień poszło mleko owsiane. Przepis podejrzałam na kotlet.tv
Z resztek po przygotowaniu mleka możemy zrobić ciasteczka KLIK.
Z resztek po przygotowaniu mleka możemy zrobić ciasteczka KLIK.
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
2 daktyle
2 szklanki wody
sól
dodatkowo: słodziwo, wanilia, kakao itd.
Płatki owsiane i pokrojone daktyle przełożyć do rondelka. Zalać wodą. Lekko posolić.
Gotować do momentu, aż płatki zmiękną. Następnie wszystko zmiksować blenderem.
Całość przecedzić przez gazę lub gęste sito. Na końcu, według uznania, możemy mleko osłodzić, dodać wanilii, kakao lub czegoś innego, co lubimy, aby nadać mleku konkretny smak.
Zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńmuszę się w końcu pokusić o zrobienie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię :-) a pózniej ciasteczka
OdpowiedzUsuńproszę dać znać jak wyszło
UsuńHej, a ile można trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuń