2 lut 2015

Placek z wiśniami (bez glutenu, bez tłuszczu, bez jajek, bez nabiału, wegańskie)

Ciasto-eksperyment ;) wyszło.
Jeśli nie przeszkadza Ci lekko wytrawny posmak kukurydziany i gryczany - polecam zrobić. Słodki smak przeplata się z nutką goryczki (od użytych zbóż) i lekkiej kwaskowości (od wiśni). Kilka smaków w jednym kęsie :) 

Ciasto zniknęło w kilka chwil, dzieciaki wołały o dokładkę, mąż od razu ukroił sobie ćwiartkę z całości ciasta. Wiśnie skusiły każdego.




2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki płatków gryczanych zalane 1/2 szklanki wrzątku
5 łyżek siemienia lnianego + 15 łyżek wrzątku
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3-4 łyżki gorzkiego kakao
1 szklanka cukru lub ksylitolu
1 szklanka gazowanej wody
ok. 300g wiśni bez pestek (można użyć mrożonych)

Siemię lniane zmielić, zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia. Płatki gryczane również zostawić na chwilę, aż wchłoną wodę.
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać płatki gryczane, siemię lniane i wodę gazowaną. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Wylać do okrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia, formy. Na wierzchu ułożyć wiśnie. 
Placek piec w nagrzanym do 190st.C piekarniku ok. 45-50 minut.


Ciasto przygotowałam z użyciem wiśni mrożonych Iglotex. Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej zapraszam na fp Radość Jedzenia KLIK.


3 komentarze:

  1. Uwielbiamy takie ciacha! Takie zbite, wilgotne i owocowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć innej mąki np gryczanej, a płatków np jęczmiennych lub owsianych ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...