Prosta i szybka propozycja na obiad (wystarczy dodać do niej kaszę czy ryż) lub kolację.
2 filety z dorsza
150g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
2 plasterki sera salami z przyprawami
10 pomidorków koktajlowych
sól (najlepiej himalajska)
mielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy. Wszystko krótko dusimy, szpinak w tym czasie straci swoją objętość.
Rybę układamy w folii do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na niej plasterki sera. Na to wszystko wykładamy duszony szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawiązujemy woreczek do pieczenia nitką.
Rybę zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
Uwaga: przy otwieraniu woreczka po pieczeniu uważajmy by się nie poparzyć. Najlepiej nakłuć lekko woreczek i poczekać aż gorąca para się ulotni.
Lekka i smaczna rybka - obiad idealny :D
OdpowiedzUsuńRyba i szpinak świetnie się ze sobą komponują i to zawsze dobry pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuń