7 jajek
250g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ulubione zioła
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jedno jajko, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zagniatamy razem. Z mięsa formujemy 6 kul, każdą spłaszczamy na płaski placek. Przekładamy do foremek do mufinek, tak aby mięso oblepiało całą foremkę, a po środku było wgłębienie. W te wgłębienie wbijamy jajko. Gdy mamy już zrobione 6 muffinek, to wierzch posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy na wiekszą formę, nakrywamy folią aluminiową. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200st.C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i ściągamy folię, ale zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekujemy chwilę, aż potrawa wystygnie, aby można było wyciągnąć ją z foremek.
zainspirowałaś mnie, zrobię kiedyś!:)
OdpowiedzUsuń