Kolejne mleko, które zrobiłam. Dla przypomnienia wcześniej było owsiane KLIK.
Przy tym mleku również starałam się niczego nie zmarnować, więc niedługo oczekujcie przepisu na pasztet sojowy.
Z mlekiem roślinnym nie mam dużego doświadczenia. Jednak zdecydowanie mleko sojowe mogę polecić do przyszykowania domowego budyniu. Smakuje znacznie lepiej niż na mleku krowim.
400g suchej soi + woda do moczenia
3l wody
4 łyżki syropu z agawy
Soję przesypujemy do miski. Zalewamy na noc wodą. Rano odlewamy wodę, płuczemy ziarna kilkakrotnie pod świeżą wodą.
Soję przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy aż lekko zmięknie. Mielimy blenderem. Gotujemy do momentu aż się zagotuje woda i piana na niej podniesie się wysoko. Odstawiamy garnek z ognia na 15 minut, mieszamy i ponownie gotujemy kilka minut.
Ugotowaną soję lekko studzimy. Płyn/mleko odciskamy z soi przy pomocy gazy lub przelać przez bardzo drobne sito.
Na końcu mleko osłodzić z syropem z agawy.
Uwaga: zamiast syropu z agawy możemy użyć innego słodziwa.
Jeszcze nie próbowałam sama zmierzyć się z przepisem, kupuję na razie sojowe mleko. Jednak wydaje się naprawdę prosty :)
OdpowiedzUsuńtak, przepis jest dość prosty. I wychodzi taniej niż kupne mleko.
UsuńBardzo lubię domowe mleka roślinne i w sumie sama nie wiem dlaczego nie zamieściłam ich jeszcze na blogu :)
OdpowiedzUsuńja też nie wiem dlaczego :P
UsuńI to jest prawdziwy napój sojowy, a nie to co znajduje się w kartonikach z licznymi substancjami wypełniającymi i imitującymi ów napój.
OdpowiedzUsuńBudyń musi być bardzo smaczny :D
domowe mleko sojowe to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń