21 kwi 2015

Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli

Na przepis natknęłam się niedawno w jednym z magazynów. 
Zupa wydała się interesująca, w moich i w mojej rodzinki smakach.



1/2 główki włoskiej kapusty
1 szklanka czerwonej fasoli (ewentualnie puszka konserwowej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 gałązka selera naciowego
1 duża marchewka
1 duży ziemniak
1 puszka pomidorów
1 gałązka tymianku 
sól
pieprz mielony oliwa z oliwek
grzanki 

Fasolę (jeśli nie używamy tej z puszki) na noc namaczamy. Odcedzamy. Gotujemy do miękkości.

W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Przesmażamy na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone w kawałki marchewkę oraz seler. Dusimy kilka minut.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, listki tymianku i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszamy. Dodajemy posiekaną kapustę. Wszystko zalewamy 1.5 l wody. 
Garnek przykrywamy pokrywką, zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. 
Na końcu dodajemy fasolę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Zupę nakładamy do miseczek, każdą porcję polewamy dodatkowo oliwą. Podajemy z tostami.

Uwaga: ja do zupy dodałam również zwykłej białej kapusty. Gotowałam większą porcję i włoskiej miałam za mało.



3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, ale ja mysle, ze włoska kapusta to co innego niż czerwona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o mamo, jaka ja zakręcona jestem ;) Oczywiście, że włoska to nie to samo co czerwona. Nie wiem czemu napisałam czerwona (znajac życie, pewnie akurat dzieciaki mnie zagadały i może było coś o czerwonym). Jeszcze czytałam sprawdzajaco przepis i też tego nie zauważyłam...

      Usuń
  2. Wygląda bardzo fajnie. Ah jak ja dawno nie jadłam kapuśniaku, ale mi narobiłaś ochoty :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...