13 lip 2015

Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru, wege)

Pyszne lody owocowe.
Skład: owoce, stewia, troszkę pracy i cierpliwości :) 



750g czerwonej porzeczki
250g truskawek lub malin
3/4 szklanki wody
3-4 łyżki stewii (w postaci proszku)

Truskawki i porzeczki myjemy i oczyszczamy z szypułek/końcówek. Porzeczki oraz połowę porcji truskawek miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Pozostałe truskawki kroimy w małą kostkę.

Wodę zagotowujemy ze stewią, lekko redukując ilość płynu. Studzimy. 

Do przetartych owoców wlewamy wodę ze stewią. Dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Mrozimy w zamrażarce.

Sorbet w trakcie zamrażania musimy co jakiś czas rozkruszyć. Gdy tylko zaczyna twardnieć, przy pomocy widelca (możemy użyć też blendera) rozdrabniamy go. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie co jakiś czas, dopóki lody całkowicie nie zamarzną.

Sorbet najlepiej wyciągnąć ok. 15 minut wcześniej przed podaniem, by lekko się rozmroził.

Uwaga: jeśli nie mamy truskawek czy malin, możemy na miejsce tych owoców użyć samej czerwonej porzeczki. Polecam jednak wtedy dodać 1 łyżkę stewii więcej, ponieważ porzeczki są kwaśniejsze.


Akcja lodowa 2015

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...