13 gru 2015

Pierniczki z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe), z lukrem królewskim.

Z mąką z ciecierzycy mam niewielkie doświadczenie. Udało mi się jednak przygotować z niej pierniczki. I to nawet całkiem smaczne :)



260g mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki sody
100g miodu
100g cukru lub ksylitolu
1.5 łyżki przyprawy korzennej do pierników (bez pszenicy)
1 jajko, 1 żółtko
30g masła
dodatkowo: mąka do podsypywania 

lukier:
1 białko
150g cukru pudru lub ksylitolu w pudrze 

Mąkę, sodę i przyprawę do pierników przesiać do miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto, aż będzie jednolite.
Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0.5mm. Następnie wykrawać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 8 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudzić. Udekorować lukrem królewskim, który powstaje w następujący sposób: białko ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Razem zmiksować. Użyć od razu do dekoracji. 
Po udekorowaniu pierniczków, zostawić je by lukier zastygł. Następnie ciastka przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 7 dniach powinny zrobić się miękkie.

5 komentarzy:

  1. Akurat poszukiwałam przepisu z mąką z ciecierzycy i chyba się skuszę. Wprawdzie święta spędzam poza domem, ale będą idealne po powrocie ze świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wita. Gdzie kupujesz te wszystkie mąki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...