15 gru 2015

Pierniki jaglane z nutką powideł śliwkowych i czekoladą (bezglutenowe)

Moim zdaniem są to najsmaczniejsze pierniki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Polecam.

PS. Podane składniki mogą wystąpić w wersji glutenowej/pszenicznej, dlatego proszę o dokładne czytanie etykiet podczas zakupów np. czekolady.



ciastka:
260g mąki jaglanej
20g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g miodu
100g cukru lub ksylitolu
10-12g  przyprawy korzennej do pierników (bez pszenicy)
2 małe jajka
20g masła
dodatkowo: mąka do podsypywania 

dodatkowo:
150-200g powideł śliwkowycgh
400g dowolnej czekolady
opcjonalnie: kilka łyżeczek mleka

Mąkę,  proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników przesiać do miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto, aż będzie jednolite.
Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0.5mm. Następnie wykrawać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 8-10 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudzić, a następnie wierzch posmarować powidłami śliwkowymi.
 Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli czekoladę przełożyć do miski, a następnie wstawić ją do garnka z wodą podgrzewanego na małym ogniu). W razie potrzeby, gdyby czekolada była zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.
Czekoladę żyć od razu do dekoracji. Pierniczki maczać wierzchnią stroną w rozpuszczonej czekoladzie a następnie odkładać je by czekolada mogła zastygnąć.
Gotowe ciastka przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 2-3 dniach powinny zrobić się miękkie.


Świąteczne słodkości! 2015

9 komentarzy:

  1. Ale fajnych pierniczków przybyło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba bylo pouzupelniac braki z przepisach na Święta :) dzisiaj biorę się za pierogi, bo typowo świątecznych tez brak

      Usuń
  2. No takiego przepisu nigdzie nie ma! Super. Chodzi mi o make jaglana;-). Uwielbiam jej smak i wszelkie wypieki z dodatkiem jaglanej. Ciesze sie,ze jeszcze nie upieklam piernikow. Mam przepis idealny;-). Dziekuje:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze pierniczki sie spodobaly. No i ze nie są jak inne :)

      Usuń
  3. Cudowny przepis!!!. Pierniki prezentuja sie super apetycznie. Zapisuje przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne, aż żal jeść, tylko odrazu bym zawieszała na choinkę :D Ale skoro mówisz, że są najsmaczniejsze to co innego, nie oparłabym się ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, masz jakiś pomysł jak zastąpić cukier?
    Czy jeżeli dodam więcej miodu to mogłabym go pominąć?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...