18 sie 2016

Torcik z masą kajmakową (z mąki ziemniaczanej, bez glutenu, bez jajek)

Dość oryginalny torcik, powstały "z niczego", czyli z tego co było pod ręką i bez tego czego akurat zabrakło - czyli bez jajek i "zwykłej" mąki (czyt. nie pszennej mąki jak chociażby żytnia czy kukurydziana). Niezbyt wierzyłam, że uda się upiec ciasto zrobione całkowicie z mąki ziemniaczanej, jednak wyszedł z tego dość smaczny twór :)




ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,25 szklanki mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki oleju rzepakowego

masa:
2 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru
140g masła 
1.5 szklanki mleka w proszku

dodatkowo:
owoce - najlepiej lekko kwaśne (ja użyłam agrestu)

Ciasto:
Mieszamy suche składniki ze sobą (mąkę, cukier, proszek i kakao). Dodajemy mleko oraz olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica ok. 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt studzimy a następnie przecinamy na połowę, tak by powstały 2 blaty.

Masa:
Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier i masło. Gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy mleko w proszku. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła, Gdy zacznie lekko wrzeć, ściągamy rondelek z ognia.


Połową masy przekładamy blaty tortu. Składamy obydwie części lekko je dociskając. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy owocami.

Uwaga: gdyby biszkopt był zbyt suchy, możemy go nasączyć. Czym? to już indywidualna kwestia. Można np. słabą rozpuszczalną kawą lub wrzątkiem wymieszanym z odrobiną cukru i sokiem z cytryny albo rozrzedzonym sokiem owocowym.


9 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie :) piekne zdjęcia :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek dotyczących diety bezglutenowej. O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przykuwa oko, pewnie smak jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i zapewne smakuje tak samo. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, szukaliśmy czegoś bez glutenowego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...