27 kwi 2018

Szaszłyki z mięsa schabowego w marynacie kefirowej

Z poprzedniego dnia zostało mi mięso schabowe. 
Ponieważ pogoda zapowiadała się ładna postanowiłam zrobić z niego szaszłyki.



250 g boczku
1kg mięsa schabowego
3 duże cebule

marynata:
400g kefiru naturalnego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego

Mięso kroimy w dość duże kostki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wkładamy w nią pokrojone mięso. Obtaczamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Boczek kroimy w kostkę lub w paski, cebulę w krążki.

Na patyczki szaszłykowe nakładamy na przemian schab, boczek i cebulę. Grillujemy na grillu lub możemy je upiec w piekarniku.

Uwaga 1: ważne aby każdy kawałek mięsa był podobnej wielkości, tak by wszystko równo się usmażyło.
Uwaga 2: rodzaj boczku zostawiam Wam do wyboru. Może być i surowy, ale parzony wędzony też będzie ok.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...