12 wrz 2018

Kawałki kurczaka w keczupie (dość ostre)

Moja rodzinka bardzo lubi pieczonego kurczaka.
Tego w keczupie przyszykowała dzieciakom z okazji rozpoczęcia roku szkolnego.
Zajadali się nim, aż uszy się trzęsły :) do tej pory go wspominają, więc pewnie nie jeden raz zagoszczą na stole.



udko kurczaka x4
"pałka" kurczaka x4
skrzydełko kurczaka x4

marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy chrzanowej
8 łyżek ostrego keczupu
2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1,5 łyżeczki soki (użyłam himalajskiej)
 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Składniki na marynatę mieszamy w misce do połączenia. Wkładamy do niej kawałki kurczaka. Obtaczamy ze wszystkich stron.
Tak przyszykowane mięso odstawiamy w przykrytej folią misce do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Zamarynowanego kurczaka wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy go w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 1,5 godziny, co jakiś czas obracając, tak by skórka zbyt mocno się nie przypaliła.

Uwaga: jeśli boisz się, że skórka może się przypalić, przykryj blaszkę folią aluminiową i zdejmij pod koniec pieczenia, tak by skórka tylko się przyrumieniła.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...