27 paź 2018

"Ciasto" z kaszy gryczanej z malinami (bezglutenowe, bez mąki, bez białego cukru)

Została mi kasza gryczana z obiadu. Chciałam ja jakoś wykorzystać, jednak w trochę inny sposób niż zazwyczaj. Dlatego powstał ten kakaowy deser.

Ps. Kasza gryczana jest lekko wyczuwalna. Do tego nie jest to "ciasto" jakoś bardzo mocno słodkie. Dlatego aby bardziej zniwelować posmak kaszy, możesz dodać więcej kakao i malin. Dosłodzić też możesz więcej.



100g niepalonej kaszy gryczanej (nie ugotowanej)
2 jajka
180g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
3 łyżki syropu z agawy
3 spore łużki gorzkiego kakao
maliny, 2-3 garści (mogą być mrożone)

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości (według przepisu na opakowaniu). Studzimy. Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, jogurt i syrop z agawy. Blendujemy  (stopień zblendowania kaszy zależy od Was, tak jak wolicie). Dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy maliny.

Gotową masę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia  niedużego naczynia żaroodpornego lub formy. Pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku około 1 godziny.



7 komentarzy:

  1. Nigdy nie miałem okazji robić czegoś co nie zawiera glutenu, ale to może dlatego że u mnie w rodzinie nikt nie ma problemu z przyswajaniem. Dlatego bardzo chętnie korzystam z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki którym mam pewność, że słodkości na naszym stole na pewno nie zabraknie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...