15 lut 2019

Kulki twarożkowe z kokosem

Te kulki to szybki pomysł na coś słodkiego.
Łatwo się je robi, nie zawierają dużo składników, a do tego są pyszne.

Ponieważ ja ich nie dosładzam, to ile dodacie cukru czy innego słodziwa, zależy od Was. Nie polecam używać miodu czy syropy z agawy, ponieważ ze względu na to iż są płynne, mogą zmienić strukturę kulek i ciężko będzie się je lepić.




100g twarogu półtłustego lub tłustego
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów
cukier lub inne "słodziwo" - do smaku
1 czubata łyżka (ok. 50g) oleju kokosowego

dodatkowo:
ok. 20g czekolady
mleko

Twaróg, wiórki kokosowe, migdały, cukier i olej kokosowy zagniatamy dokładnie w misce, aż powstanie plastyczna masa. Z tej masy formujemy kulki. Przekładamy je na talerzyk i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.

W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy połamaną czekoladę z 3 łyżkami mleka. Gdy zauważymy, że czekolada dalej jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania konsystencji polewy.

Schłodzone kulki obtaczamy w polewie, wkładając każdą do rondelka z czekoladą. Delikatnie wyciągamy je łyżką na talerz i ponownie schładzamy, aż polewa zastygnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...