26 lut 2019

Dietetyczne ciasto z fasoli (bez mąki). Kakaowo-kokosowe

To ciasto powstało z potrzeby, z zachcianki na coś słodkiego będąc na diecie :)

Jest łatwe i szybkie w przyszykowaniu. Smakowało nawet moim dzieciakom, które ogólnie nie przepadają za moimi dietetycznymi pomysłami. To jednak przypadło Im do gustu.



mała forma keksowa:
puszka czerwonej fasoli
2 jajka
5-7 czubatych łyżek wiórek kokosowych
4 czubate łyżki erytrolu

dodatkowo:
gorzka czekolada
wiórki kokosowe

Czerwoną fasolę przerzucamy do sitka. Przelewamy wodą. Odsączamy. Przekładamy do miski. Wbijamy jajka. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe i erytrol. Mieszamy wszystko łyżką.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku ok. 30 minut.

Po upieczeniu ciasto możemy polać stopioną z odrobiną wody czekoladą oraz udekorować wiórkami kokosowymi.

Uwaga: ciasto nie jest super-słodkie. Dla cukroholików polecam dodać więcej słodziwa.
Uwaga 2: oczywiście erytrol można zastąpić innymi słodziwami, zaczynając od cukru, poprzez miód itd.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...