Jeśli jesteś fanem podgryzania.
Uwielbiasz chipsy.
I inne chrupiące przegryzki.
To proponuję Ci zdrowszą alternatywę.
Pieczona ciecierzyca.
Przyprawiasz jak masz ochotę i jak lubisz.
Mało szykowania, tyle co przyprawić i wstawić do piekarnika.
Wyciągasz po 30-40 minutach i możesz...
...chrupać...
...chrupać...
...chrupać...
puszka ciecierzycy
łyżka oleju rzepakowego
sól
ulubione przyprawy i zioła - ja użyłam chili
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Przepłukujemy wodą. Wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy.
Przekładamy do miski, dodajemy olej rzepakowy, sól i doprawiamy wybranymi przyprawami.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku, ok. 30-40 minut.
Uwaga: można użyć suszonej ciecierzycy. Jednak najpierw należy ją namoczyć przez jakiś czas, a następnie ugotować do miękkości.
Uwaga: można użyć suszonej ciecierzycy. Jednak najpierw należy ją namoczyć przez jakiś czas, a następnie ugotować do miękkości.
chrup, chrup...wygląda jak orzeszki laskowe;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuń