8 kwi 2013

Naleśniki po stokroć kokosowe

Naleśniki z mąki kukurydzianej.
Przesycone smakiem kokosa.
Czy to jest sam naleśnik,
czy nadzienie...
...kokos rządzi :)





6-8 sztuk

Na ciasto:
200g mąki kukurydzianej
1 małe jajko
1 białko jajka
130g mleczka kokosowego
100 mleka 
ok. szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

Na farsz:
kostka (200-250g) twarogu półtłustego
1 żółtko jajka
5-8 łyżek mleczka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki wiórek kokosowych
1-2 garści rodzynek

Dodatkowo:
jakieś "słodziwo" (miód, cukier, słodzik itp.)
trochę mleczka kokosowego
trochę wiórek kokosowych

Robimy ciasto:
mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę składników, wyłączając z tego wodę. 
Wodę dodajemy stopniowo, zaczynając od połowy szklanki. Mieszamy. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę wody. Płynu dolewamy do momentu, gdy po wymieszaniu ciasto naleśnikowe będzie miało konsystencję śmietany.
Rozgrzewamy patelnię. Przez dodatek oleju w cieście nie musimy dodawać tłuszczu do smażenia (no chyba, że mamy jednak jakąś starą patelnię, do której przywiera wszystko - wtedy lepiej dodać odrobinę tłuszczu podczas smażenia). Nalewamy porcję ciasta, tak aby zapełniło ono całą powierzchnię patelni. Smażymy z obydwu stron na rumiano.

Farsz:
twaróg przekładamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy mleczko kokosowe, żółtko, olej rzepakowy i ewentualnie jakieś słodziwo, gdy wolimy słodsze. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i wiórki kokosowe.

Usmażone placki naleśnikowe smarujemy "pękatą" łyżką farszu. Zawijamy w rulony, układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy odrobiną mleczka kokosowego i posypujemy wiórkami.
Zapiekamy w 200st.C dopóki wiórki na wierzchu naleśników się nie podprażą.


6 komentarzy:

  1. Rewelacja:) na pewno wypróbuję...będą smakowały moim dzieciaczkom:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no no musza byc smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety mi nie wyszły, bo nie zrobiłam dokładnie wg przepisu. Bardzo długo się smażyły, a w środku stale było ciasto surowe. Czy Tobie też się tak długo smażą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak bywa, gdy ciasto jest zbyt gęste lub jak za dużo na raz wylewa się na patelnię.

      Usuń
  4. Uwielbiam smak kokosa - moja córka też. - Dziękuję za świetny pomysł na posiłek bez pszenicy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...