20 kwi 2013

Pleśniak na mące jęczmiennej.

Przepis wzięłam od Domi  w kuchni: http://domiwkuchni.blox.pl/2011/09/Skubaniec.html
U Niej funkcjonuje to pod nazwą skubaniec, ale ja znam te ciasto jako pleśniak - od warstwy białkowej, przypominającej pleśń.
Oczywiście wprowadziłam zmiany.
Inna mąka i cukier.
Ciasto jest bardziej kruche, piaskowe.
Ale dalej smaczne.
Najbardziej w nim uwielbiam połączenie słodkiej bezy z kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.

4 szklanki mąki jęczmiennej
400g zimnego masła 82% tłuszczu
8 jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
słoik (a najlepiej i dwa) kwaśnego dżemu - ja polecam domowej roboty dżem z czarnej porzeczki
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia (bez pszenicy)

Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy mąkę, posiekane masło i proszek do pieczenia. Dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy tak aby ciasto dokładnie z kakao się połączyło.
Jedną część "białą" i kakaową wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kolejną białą częścią wykładamy formę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170st.C piekarnika i podpiekamy ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i wykładamy na nie dżem.
Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach brązową część.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, uważając aby piana nie opadła. Wykładamy ją na startą brązową część i na koniec, na pianę z białek ścieramy ostatnią "białą część ciasta".

Ciasto pieczemy w 180st.C około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia (w tym czasie ciasto będzie się też suszyć).

5 komentarzy:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...