3 maj 2013

Ciasto z rabarbarem (kukurydziane, bez glutenu)

Przepis wzięłam od PROJEKTU KURA. KLIK
Oczywiście wprowadziłam kilka zdrowszych zmian.

Ciasto jest podobne do pleśniaka,
na który jakiś czas temu podawałam przepis.





150g oleju rzepakowego
3 jajka
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
5 łyżek stewii w pudrze
rabarbar - dużo ;) + łyżeczka oleju rzepakowego + cukier trzcinowy demerara

Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo stewię.
Żółtka ucieramy z olejem rzepakowym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić na kruche ciasto.
Rabarbar przesmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dosłodź do smaku cukrem trzcinowym. Gdy rabarbar będzie podduszony, zdejmij z ognia i przestudź.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wyklejamy blaszkę. 
Następnie wykładamy duszony rabarbar.
Na to dajemy połowę pozostawionego ciasta (możemy je pokruszyć, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
Wylewamy pianę z białek ubitą ze stewią, a na koniec posypujemy ostatnią częścią ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40 minut.

4 komentarze:

  1. mmm uwielbiam ciasto rabarbarowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie orzeźwiające, wiosenne, domowe ciacha.
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji.
    Olcik z Waniliowej Chmurki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie i u mnie coś z rabarbaru:) Pięknie wygląda to ciastko:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...