15 maj 2013

Gulasz fasolowo-ziemniaczny

Następny pomysł z QuchniWege.
Robiłam ten gulasz już w zeszłym roku.
Jako jednak, że i zdjęcia chcę odświeżyć przed wstawieniem je na nowego bloga,
a jednocześnie wysłać propozycję na trwający u Karoliny konkurs KLIK.

Jednak to nie są główne powody tego, że odświeżam przepis.
Gdyby gulasz nie był smaczny, to raczej by się tutaj nie pojawił :)



Proporcje dla 3 osób

szklanka suchej fasoli Jaś  
10 młodych, małych ziemniaków 
cukinia 
puszka pomidorów  
duża cebula 
2 łyżki majeranku 
przyprawy (sól, pieprz itp.) 
dodatkowo: olej rzepakowy


Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Następnie gotujemy do miękkości.
Ziemniaki kroimy na połowy albo w ćwiartki - w zależności od wielkości. Gotujemy w wodzie, aby były miękkie.
Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy na nim posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię oraz pomidory. Doprawić majerankiem i pozostałymi przyprawami. Chwilę dusimy, aby wszystko było miękkie. Dodajemy fasolę i ziemniaki. Mieszamy.
Możemy jeść :)

 

1 komentarz:

  1. Super przepis. Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...