16 maj 2013

Miód z mniszka lekarskiego

Strasznie byłam ciekawa tego miodu. Zrobiłam więc kilka słoiczków na próbę.
Jeśli przejdą próbę w tę zimę, w następnym roku na pewno zrobię większy zapas.

Z tego co wyczytałam taki miód jest bardzo zdrowy.
Pomaga zwalczać infekcje.
Podobno ma niesamowite działanie przy chorobach wątroby, wypryskach skórnych i cukrzycy.
Podobno jest pomocny w odchudzaniu.
A także uspokaja.



400g świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego
1.5l wody
1kg cukru
sok z jednej cytryny

Kwiaty zalać wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę.
Przecedzić płyn przez gęste sito lub gazę.
Dodać 1kg cukru, sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny.
Zlać do słoiczków i zamykać na gorąco.

Miód można przechowywać ok. roku.
Po otwarciu należy trzymać w lodówce.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię ten miód robię go co roku

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi interesująco, może spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...