Strasznie byłam ciekawa tego miodu. Zrobiłam więc kilka słoiczków na próbę.
Jeśli przejdą próbę w tę zimę, w następnym roku na pewno zrobię większy zapas.
Z tego co wyczytałam taki miód jest bardzo zdrowy.
Pomaga zwalczać infekcje.
Podobno ma niesamowite działanie przy chorobach wątroby, wypryskach skórnych i cukrzycy.
Podobno jest pomocny w odchudzaniu.
A także uspokaja.
400g świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego
1.5l wody
1kg cukru
sok z jednej cytryny
Kwiaty zalać wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę.
Przecedzić płyn przez gęste sito lub gazę.
Dodać 1kg cukru, sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny.
Zlać do słoiczków i zamykać na gorąco.
Miód można przechowywać ok. roku.
Po otwarciu należy trzymać w lodówce.
bardzo lubię ten miód robię go co roku
OdpowiedzUsuńBrzmi interesująco, może spróbuję
OdpowiedzUsuń