22 maj 2013

Kotlety pieczarkowe

Pyszne kotleciki z bloga Quchnia-Wege.

PS. Nie dodałam panierki. Akurat nie miałam nic bez-pszennego w domu.
PS2. Nie dodałam jajka. Kotleciki i tak dobrze się sklejają, a pewnie z dodatkiem jajka rozwalałyby mi się na patelni, bo masa byłaby zbyt płynna.
PS3. Przepis pochodzi stąd: KLIK




10 kotletów

300g pieczarek
3/4 szklanki płatków owsianych
szklanka bulionu warzywnego
mała cebula
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz
olej rzepakowy

Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko osól. Uduś na patelni, aż całkowicie rozmiękną.

Zagotuj bulion. Wsyp płatki owsiane i gotuj tak długo aż całe nasiąkną płynem i mocno rozmiękną.

Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij na odrobinie oleju.

Pieczarki, płatki, cebulę przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp słonecznik. Wymieszaj. Uformuj kotleciki. Smaż na złoto z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczarki! :) Pyszny sposób na zdrowe kotleciki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu genialny pomysł!!!!
    koniecznie muszę zrobić!;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...