29 maj 2013

Szczaw do słoików

Przepis bardzo prosty.
Można zatrzymać trochę smaku wiosny na zimę :)




szczaw
woda

Szczaw przebieramy. Odcinamy łodyżki. 
Gotowe liście siekamy (ja wolę większe kawałki, więc tylko lekko je pocięłam). Przekładamy  do garnka. Zalewamy wodą.
Gotujemy na mały ogniu, aż całkowicie się ugotują.
Gorące przekładamy do przyszykowanych słoików. Od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy około pół godziny.
Gotowe słoiki ze szczawiem przekręcamy do góry dnem i zostawiamy na noc.

Pasteryzacja:
dno garnka wykładamy ściereczką. Układamy słoiki, zalewamy wodą do wysokości tak około połowy słoika. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo wolnym ogniu.

3 komentarze:

  1. wyślij jeden panu Niesołowskiemu, pliiiis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tak samo, tylko daję jeszcze odrobinę soli... A zimą mamy pyszną szczawiową w kilka chwil!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...