13 maj 2013

Zupa fasolowo - cebulowa

Moja rodzinka uwielbia tą zupę. Wszyscy się nią zajadają :) Polecam



3l wywaru warzywnego 
2 szklanki fasoli (moczonej przez noc) 
6 dużych cebul 
4 średnie marchewki 
seler 
4 łyżki oliwy / oleju rzepakowego 
sól, majeranek

Fasolę ugotować.  
W oddzielnym garnku, w wywarze, gotować przez 20 minut pokrojoną marchewkę i seler. 
W tym czasie zrumienić posiekaną cebulę, dusić na 2 łyżkach oliwy do miękkości pod przykryciem około 15 minut. 
Do zupy dodać fasolę, cebulę i resztę oliwy. Doprawić solą i majerankiem. 
Odstawić na 20 minut, aby zupa przestygła i nabrała smaku.

2 komentarze:

  1. Takie zupy to ja lubię :):)

    Bardzo apetyczna fotka :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...