14 maj 2013

Zupa solferino

 


200g włoszczyzny 
300g ziemniaków
200g fasolki szparagowej 
puszka pomidorów
ok. 2 litrów wody 
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki owsianej
 sól, pieprz 

Nalewamy wodę do garnka, wkładamy włoszczyznę. Gotujemy wywar, który następnie przelewamy przez sito, aby został sam płyn bez warzyw. Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości. Fasolkę gotujemy w osobnym garnku.

Szykujemy zasmażkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wsypujemy mąkę. Przesmażamy chwilę, ściągamy z ognia. Dodajemy pół szklanki zimnej wody. Mieszamy, aż powstanie klarowny płyn. Z powrotem stawiamy patelnię na ogniu, zagotowujemy, dodajemy chochlę gorącego wywaru. Mieszamy, przelewamy do wywaru z ziemniakami, ciągle mieszając. 
Dodajemy przetarte przez sito pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę szparagową.
 

1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w akcji Wegetariański obiad

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...