200g włoszczyzny
300g ziemniaków
200g fasolki szparagowej
puszka pomidorów
ok. 2 litrów wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki owsianej
sól, pieprz
Nalewamy
wodę do garnka, wkładamy włoszczyznę. Gotujemy wywar, który następnie
przelewamy przez sito, aby został sam płyn bez warzyw. Ziemniaki kroimy w
kostkę, wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości. Fasolkę gotujemy w
osobnym garnku.
Szykujemy
zasmażkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wsypujemy mąkę. Przesmażamy
chwilę, ściągamy z ognia. Dodajemy pół szklanki zimnej wody. Mieszamy,
aż powstanie klarowny płyn. Z powrotem stawiamy patelnię na ogniu,
zagotowujemy, dodajemy chochlę gorącego wywaru. Mieszamy, przelewamy do
wywaru z ziemniakami, ciągle mieszając.
Dodajemy
przetarte przez sito pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę szparagową.
Zapraszam do udziału w akcji Wegetariański obiad
OdpowiedzUsuń