Szybka, letnia potrawa.
U mnie pojawia się i w ramach obiadu i w ramach kolacji.
W przepisie podany jest makaron ryżowy. Moim zdaniem najlepiej pasuje. I kolorystycznie, i smakowo. Możemy jednak użyć każdego dowolnego makaronu.
makaron ryżowy, opakowanie 200g
300g truskawek
100g jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
3 łyżki cukru trzcinowego lub łyżka stewii (w razie potrzeby, gdyby truskawki były kwaśne, można dosłodzić)
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki kroimy na cząstki, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut, aby puściły sok. Dodajemy jogurt/śmietanę, mieszamy.
Makaron przekładamy do miski, zalewamy truskawkami. Mieszamy dokładnie.
Gotowe. Smacznego :)
Pyszne, uwielbiam :))
OdpowiedzUsuń