3 cze 2013

Sos biały

Przepis pochodzi z "nowej" Kuchni Polskiej (Elżbieta Adamska).
Sos prosty, szybki i do tego smaczny.

Od męża, przy obiedzie usłyszałam "coś mało tego sosu",
co znaczy - następnym razem zrób podwójną porcję, bo mi smakuje :P



1 łyżka mąki owsianej
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Mąkę lekko zrumienić na maśle. Dodać bulion, wymieszać dokładnie z mąką. Gotować około 5 minut na małym ogniu. 
Lekko przestudzić, dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać żółtko. Dokładnie rozmieszać trzepaczką.
Pogotować jeszcze chwilę, do odparowania i uzyskania zadowalającej nas konsystencji.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...