20 paź 2013

Babka kukurydziana z owocami kandyzowanymi (bezglutenowa)

Prosta babka na mace kukurydzianej.
Zjedzona w tempie ekspresowym :P




200g maki kukurydzianej
4 jajka
100g oleju rzepakowego
100g cukru
0.5 łyżeczki sody
3 łyżki kandyzowanych wiśni
3 łyżki kandyzowanych skórek cytrusowych
miód lub syrop klonowy

Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i olejem. Dodać sodę i makę, dalej ucierać na gładka masę.
Dodać pianę z białek oraz kandyzowane owoce. Delikatnie wymieszać.

Piec w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 35 minut.

Po wystudzeniu polać odrobina miodu lub syropu klonowego.


2 komentarze:

  1. mąka kukurydziana jak zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, uwielbiam takie proste, domowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...