21 paź 2013

Chleb gryczany z makiem i amarantusem (bezglutenowy)

Bardzo smaczny, nietypowy chlebek.
Długo utrzymuje świeżość, jem go chyba już 4 dzień :)



1 bohenek

400g maki gryczanej
50g ziaren amarantusa
50g maku
450ml ciepłej wody
łyżeczka soli
opakowanie suszonych drożdży

Makę wymieszać z drożdżami i sola. Dodać mak, amarantus i wodę. Wszystko wyrobić drewniana łyżka. Konsystencja ma być lekko luźna. 
Odstawić ciasto na godzinę, pod przykryciem, w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do formy-keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.


9 komentarzy:

  1. Dobry pomysł z tym makiem. Ostatni gryczany, który robiłam robiłam, był z orkiszem, a z amarantusem i z makiem może mieć ciekawy smak...
    Zachęcam do dodania chlebka do akcji na Durszlaku. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma na pewno nie do końca typowy smak :) jednak jest smaczny... a do akcji się zgłoszę wieczorkiem, po wywiadówce ;)

      Usuń
  2. strasznie fajny ten chleb! na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, czy amarantus może być w takiej formie:
    http://www.ekoprodukt.pl/nasze-marki/amarello/amarantus-ekspandowany/

    OdpowiedzUsuń
  4. Termoobieg czy grzałka??

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast suszonych drożdży można dodać normalnych? Jeśli tak to ile ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...