Bardzo smaczny, nietypowy chlebek.
Długo utrzymuje świeżość, jem go chyba już 4 dzień :)
1 bohenek
400g maki gryczanej
50g ziaren amarantusa
50g maku
450ml ciepłej wody
łyżeczka soli
opakowanie suszonych drożdży
Makę wymieszać z drożdżami i sola.
Dodać mak, amarantus i wodę. Wszystko wyrobić drewniana łyżka.
Konsystencja ma być lekko luźna.
Odstawić ciasto na godzinę, pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do formy-keksówki.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.
Dobry pomysł z tym makiem. Ostatni gryczany, który robiłam robiłam, był z orkiszem, a z amarantusem i z makiem może mieć ciekawy smak...
OdpowiedzUsuńZachęcam do dodania chlebka do akcji na Durszlaku. Pozdrawiam:)
ma na pewno nie do końca typowy smak :) jednak jest smaczny... a do akcji się zgłoszę wieczorkiem, po wywiadówce ;)
Usuństrasznie fajny ten chleb! na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńwitam, czy amarantus może być w takiej formie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.ekoprodukt.pl/nasze-marki/amarello/amarantus-ekspandowany/
tak, może być
UsuńTermoobieg czy grzałka??
OdpowiedzUsuńgrzałka
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast suszonych drożdży można dodać normalnych? Jeśli tak to ile ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń