22 paź 2013

Pierogi gryczane z fasola mung (bezglutenowe)

Do zrobienia tych pierogów użyłam podobnego farszu jak do zrobienia pasztetu KLIK

Pierożki wyszły smaczne.
I do tego bardzo zdrowe.
Zamiast skwarek, użyłam kiełków na ptelnię. Idealnie się komponuja.

Tek, kto twierdzi, że takie jedzenie (jak pierogi) jest ani dietetyczne ani zdrowe,
moim zdaniem, myli się.
W sumie każdy fast food, czy dania które teoretycznie do najzdrowszych nie należa,
można zamienić w coś, co już takie będzie.
Wystarczy jednak chcieć.
Wejść do kuchni i uszykować coś samemu.

Wiem co jem - najważniejsza zasada :)

Pierogi gryczane z fasola mung (bezglutenowe)

28 pierogów, 4 porcje

ciasto:
200g maki grycznej
100g maki ziemniaczanej
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
200 ml goracej wody

farsz:
150g ugotowanej fasoli mung (BadaPak KLIK)
mała marchew
mielona ostra papryka
zabek czosnku
żółtko jajka (przy detoksie można pominąć)
sól, pieprz

dodatkowo:
2 garści kiełek na patelnię
100-150g koktajlowych pomidorków
2 łyżki masła klarowanego  lub oleju rzepakowego

Obydwie maki zmieszać z sola na stolnicy. Zrobić zagłębienie i wlać w nie wodę. Lekko wymieszać. Dodać olej. Zagnieść ciasto. Jeśli było by zbyt twarde, można dodać odrobinkę wody.
Ciasto powinno mieć elastyczna konsystencję, coś jak plastelina :)

Marchew zetrzeć na tarce. Dodać fasolę i czosnek. Wszystko razem zmielić. Dodać zółtko, doprawić sola, pieprzem i zmielona papryka.. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanka wycinać krażki. Po środku każdego krażka układac łyżeczka farsz. Następnie każdy krażek złożyć na pół i zlepić, tak by powstał pieróg.

Pierogi gotować małymi partiami w osolonym lekko wrzatku. Gdy zaczna wypływać, odczekać ze 3 minuty i można już wyciagać.

Pierogi podawać z porcja podsmażonych na maśle kiełków oraz pomidorków koktajlowych.

Uwaga1: rozwałkowane ciasto powinno być cienkie, ale jednak odrobię grubsze niż na zwykłe ciasto pszenne
Uwaga 2: prze zlepianiu pierogów należy uważać, by ciasta nie porwać. Jest ono delikatniejsze niż pszenne. Ja robiłam to tak, że sklejałam jedynie same brzeżki i je lekko rozciagałam, aby miały falbankę.
Pierogi gryczane z fasola mung (bezglutenowe)
Pierogi gryczane z fasola mung (bezglutenowe)

 

8 komentarzy:

  1. Właśnie ostatnio miałam zabrać się z koleżanką za lepienie pierogów, ale nie wiedziałyśmy na którą mąkę się zdecydować. A w sklepie już prawię kupiłam mąkę gryczaną. Teraz już wiem, po co się wrócę do sklepu i jakie pierożki zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama się zdziwiłam, że z maki gryczanej można ulepić pierogi, bo szukałam maki innej niż żytnia i pszenna, z której można ulepić kluski

      Usuń
  2. świetny przepis! tylko, czy wyjdą bez użycia mąki ziemniaczanej, na samej gryczanej?
    jest to dla mnie super alternatywa na pierogi świąteczne. moja mama jest bezglutenowa, a mi nie wolno mąki pszennej (tylko że niestety, także ziemniaczanej..). Pozdrowienia!
    głodnaA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie wiem czy wyjda bez maki ziemniaczanej... może skrobia kukurydziana była by dobra?

      Usuń
  3. podobają mi się te pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegos czasu wiem, że mam celiakię i muszę na nowo nauczyć się gotować. Fajnie, że taki przepis wstawiłaś, ja potrafię robić pierogi, ale normalne. Teraz dzięki Tobie, mam nadzieję, że będę umiała i bezglutenowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowsza wersja pierogów robi wrażenie!!! Zapisałam przepis i na pewno wypróbuję!!! Gratuluję pomysłu!!! Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/
    Polecam Ci mój przepis. Ciasto ładnie się klei, nic się nie rozpada, a smakuje jak zwykłe - tradycyjne :) No i ten niecodzienny wygląd dzięki siemieniu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...