Dawno temu zrobiony.
Pozostałość jeszcze ze starego blogu.
Pyszny.
Dlatego go tutaj wklejam.
jajka, 5 sztuk
cukier, pół szklanki
olej rzepakowy, 1/3 szklanki
woda, pół szklanki
mąka orkiszowa, 2 szklanki
proszek do pieczenia (bez pszenicy), 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna rozrobiona we wrzątku - mocna, pół szklanki
śmietana kremówka 36%, 500 ml
Mascarpone, 250g
cukier puder, 3 łyżki
wiórki kokosowe, 10 łyżek
świeży ananas pokrojony w kostki, 2 plastry
starta gorzka czekolada, 3 kostki
skórka z cytryny, do dekoracji
cukier, pół szklanki
olej rzepakowy, 1/3 szklanki
woda, pół szklanki
mąka orkiszowa, 2 szklanki
proszek do pieczenia (bez pszenicy), 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna rozrobiona we wrzątku - mocna, pół szklanki
śmietana kremówka 36%, 500 ml
Mascarpone, 250g
cukier puder, 3 łyżki
wiórki kokosowe, 10 łyżek
świeży ananas pokrojony w kostki, 2 plastry
starta gorzka czekolada, 3 kostki
skórka z cytryny, do dekoracji
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić. Dodać cukier, dalej ubijać
pomału dodając żółtka. Dodać wodę i olej - miksować. Następnie suche
składniki: mąka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać do
natłuszczonej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st.C ok. 30-40
minut. Ostudzić. Przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć kawą.
Masa: śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder,
dalej chwilkę ubijać. Dodać mascarpone i wiórki. Delikatnie wymieszać.
Złożenie tortu: Najpierw pierwszy blat. Połowa przyszykowanego ananasa.
1/3 porcji masy. Drugi blat. Lekko docisnąć. Reszta ananasa. 1/3 masy.
Trzeci blat. Lekko docisnąć. Resztę masy rozsmarować na wierzchu oraz na
bokach. Udekorować startą czekoladą i skórką cytrynową.
Ale boski, dawno nie jadłam żadnego torcika :))
OdpowiedzUsuńsuper torcik właśnie mam ochotę go zrobić dziękuje za przepis -pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń