23 paź 2013

Tort 'palce lizać' (orkiszowy)

Dawno temu zrobiony.
Pozostałość jeszcze ze starego blogu.

Pyszny.
Dlatego go tutaj wklejam.



jajka, 5 sztuk
cukier, pół szklanki
olej rzepakowy, 1/3 szklanki
woda, pół szklanki
mąka  orkiszowa, 2 szklanki
proszek do pieczenia (bez pszenicy), 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna rozrobiona we wrzątku - mocna, pół szklanki
śmietana kremówka 36%, 500 ml
Mascarpone, 250g
cukier puder, 3 łyżki
wiórki kokosowe, 10 łyżek
świeży ananas pokrojony w kostki, 2 plastry
starta gorzka czekolada, 3 kostki
skórka z cytryny, do dekoracji

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić. Dodać cukier, dalej ubijać pomału dodając żółtka. Dodać wodę i olej - miksować. Następnie suche składniki: mąka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st.C ok. 30-40 minut. Ostudzić. Przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć kawą.

Masa: śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, dalej chwilkę ubijać. Dodać mascarpone i wiórki. Delikatnie wymieszać.

 Złożenie tortu: Najpierw pierwszy blat. Połowa przyszykowanego ananasa. 1/3 porcji masy. Drugi blat. Lekko docisnąć. Reszta ananasa. 1/3 masy. Trzeci blat. Lekko docisnąć. Resztę masy rozsmarować na wierzchu oraz na bokach. Udekorować startą czekoladą i skórką cytrynową.


2 komentarze:

  1. Ale boski, dawno nie jadłam żadnego torcika :))

    OdpowiedzUsuń
  2. super torcik właśnie mam ochotę go zrobić dziękuje za przepis -pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...