Bigos gotuję ok. 2 dni.
Nastawiam jednego dnia rano kapustę, jak zmięknie ściagam pokrywkę i odparowuję.
Później dodaję resztę warzyw i gotuję na maleńkim ogniu do wieczora.
Na noc odstawiam w chłodne miejsce i drugiego dnia dalej gotuję, aż uznam, że jest ok.
Wiem, że wiele osób gotuje go jeszcze dłużej, dla mnie te 2 dni sa w zupełności wystarczajace.
a Wy jak długo gotujecie bigos?
ok. 10 porcji
1 porcja: 96kcal, białko: 3g, węglowodany:14g, tłuszcz:3g
1/2 średniej główki kapusty słodkiej
500g kapusty kiszonej
6 marchewek
3 białe części pora
1 duża cebula
2 papryczki chili
mały słoik przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju rzepakowego
3 liście laurowe
sól, pieprz
mielona papryka słodka i ostra
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy odciśnięta kapustę kiszona. Lekko solimy. Zalewamy woda i gotujemy do miękkości. Po tym czasie ściagamy pokrywkę i gotujemy dalej aż woda wyparuje do połowy objętości kapusty.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, por i chili drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim warzywa a następnie dodajemy je do gotujacej kapusty. Dodajemy przecier oraz liście laurowe. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania przyprawiamy bigos sola, pieprzem oraz obydwie mielone papryki.
bigosik bez mięsa jest znacznie lepszy niż z mięsem!
OdpowiedzUsuńmniam pyszie wyglada ..robie!!!milego
OdpowiedzUsuń