22 lis 2013

Świąteczny konkurs Bez Pszenicy z BadaPak - konkurs zakończony

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować konkurs, który 
udało mi się zorganizować dzięki uprzejmości sklepu BadaPak.




Jest to konkurs o tematyce światecznej.
Produkty, które można wygrać, również są o takiej tematyce, więc
spokojnie będzie można je wykorzystać przy szykowaniu bożo-narodzeniowego jedzenia.

I z tym zwiazane jest zadanie konkursowe, które brzmi:

"Napisz  (wraz z krótkim opisem dań) do jakich potraw bożo-narodzeniowych wykorzystałbyś proponowane produkty: mąka gryczana, mąka migdałowa, mak biały, mieszanka keksowa, owoce wigilijne suszone"
Potrawy nie moga zawierać mąki pszennej, także pełnoziarnistej (wyj. orkisz)!

Przewidziane sa trzy nagrody:

I miejsce: produkty BadaPak

mąka gryczana   1 kg KLIK
mąka migdałowa  0,5 kg KLIK
mak biały       1 kg KLIK
mieszanka keksowa 100g  2 sztuki KLIK
owoce wigilijne suszone 2 sztuki KLIK

II miejsce:
kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł


III miejsce:
kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł



Po więcej szczegółów zapraszam do regulaminu :)


Regulamin:
1) konkurs trwa od dnia 22 listopada 2013 roku do 11 grudnia 2013 roku, do godziny 23:59, na terenie Polski
2) organizatorem konkursu jestem ja (BezPszenicy) wraz ze sklepem BadaPak, który dodatkowo jest sponsorem nagród
3) zadaniem konkursowym jest nadesłanie propozycji potraw światecznych w których zostałyby wykorzystane proponowane produkty: mąka gryczana, mąka migdałowa, mak biały, mieszanka keksowa, owoce wigilijne suszone. Potrawy nie moga zawierać maki pszennej!
Zgłoszenie należy umieścić w komentarzu pod tym wpisem, podpisać oraz podać swój adres e-mail.
Zachęcam też do polubienia profili na facebooku:
BadaPak KLIK
BezPszenicy KLIK
4) zwycięzców wybieram ja (Bez Pszenicy) do dnia 13 grudnia, tego też dnia zostana ogłoszone wyniki konkursu
5) za wysłanie nagrody za pierwsze miejsce odpowiedzialny jest sponsor, sklep BadaPak, natomiast kody rabatowe za II i III miejsce wysyłam ja (BezPszenicy)
6) nagrodami w konkursie sa:
I miejsce: produkty BadaPak: mąka gryczana 1 kg, mąka migdałowa  0,5 kg, mak biały 1 kg, mieszanka keksowa 100g 2 sztuki, owoce wigilijne suszone 2 sztuki
II miejsce: kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł
III miejsce:kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł



12 komentarzy:

  1. Z mąki gryczanej, wrzątku i soli ulepię gryczane ciasto na pierogi.
    Mąkę migdałową wykorzystam do zupy migdałowej.
    Mak biały będzie składnikiem na pyszne Makagigi.
    Mieszanka keksowa zostanie wykorzystana do upieczenia keksa, oczywiście na mące orkiszowej, a z owoców wigilijnych suszonych ugotuję kompot.
    Magda, magda.przadka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka gryczana: chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem,
    mąka migdałowa wraz z mieszanką keksową zostanie wykorzystana do keksu,
    biały mak jako nadzienie do bułeczek na mące migdałowej,
    suszone owoce wigilijne wykorzystam do zrobienia czekoladek z jakimś dobrym nadzieniem.
    Magda, madziarrra71@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mąka gryczana- chleb ze słonecznikiem i pestkami dyni
    mąka migdałowa- wykorzystana do upieczenia świątecznych ciasteczek
    mak biały- dodany do pierogów lub kutii
    mieszanka keksowa- wykorzystana do świątecznego keksu
    owoce wigilijne suszone - kompot

    Adrian, adkens16@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja pokusiłam się i ułożyłam z tej okazji mały wierszyk :)

    „Mąkę gryczaną na stolnicę przesieję, do tego ciepłej wody doleję, po czym pyszne pierogi i uszka ukleję.
    Z migdałowej mąki pierniczkowe ciasteczka wykroję, a za chwil parę na biało przystroję .
    Mak biały z mieszanką keksową połączę i miodu poleję odrobinę. Do tego białka na sztywno ubiję. Zapiekę ciasto niemal przez godzinę, a potem uraczę nim całą rodzinę.
    Na gazie zagrzeję syrop cukrowy, w którym utonie susz owocowy.
    To wszystko na stół wigilijny postawię i wielką uciechę najbliższym sprawię!”

    Natasza, email: natasza.rozmus@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto gryczane(mąka gryczana,mleko roślinne,olej,karob,ocet balsamiczny,pr,do pieczenia,można przekroić po upieczeniu i przełożyc dżemem z żurawiny). Kutia(mak biały,kasza jaglana lub płatki jaglane,miód lub zastępnik miodu syrop z agawy lub klonowy,pomarańcze kandyzowane,rodzynki,sliwki.Ciasta z mieszanką keksową(mąka schara do pieczenia ciast,jajka ,sól,cukier,pr.do pieczenia,mieszanka keksowa,można dać c,waniliowy.po upieczeniu ciastek trzymać w pojemniku to ważne;-)) Kompot-zupa z owoców suszonych wigilijnych(suszone śliwki,jabłka,gruszki, wino wytrawne lub bez wina,cukier,cynamon,gożdziki, chałka lub bułka do zrobienia grzanek)
    Nalesniki z mąką migdałową(m.migdałowa,maka bezgl,jajka lub nie,woda gazowana wtedy jak jajek nie dodajemy,pr,do pieczenia,mleko roslinne,cukier-nadzienie na słodko myslę z makiem,skórki pomarańczowe,rodzynki mogą być daktyle,masła ciut,miód lub inny słodowy składnik) ryba_1975@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Z mąki gryczanej na pewno upiekłabym pudding czekoladowo-gryczany z dużą ilością orzechów,a do tego pyszny słodko-kwaśny sos żurawinowy.Mąki migdałowej użyję do makaroników cynamonowych.Cała rodzinka co rok czeka na te ciasteczka,gdyż ich zapach roznosi się po całym domu,a smak zniewala.Z białego maku utrę krem na bazie kaszy jaglanej i przełożę nim kruche placki ciasta ryżowego.Na święta keksa nie pieczemy,zatem mieszankę łączę z puszystym twarogiem i miodem gryczanym.Takim nadzieniem wypełniam pierogi orkiszowe,a na talerzu przyozdabiam je waniliowym sosem i cukrem pudrem.W kolejny dzień świąt Bożego Narodzenia przyrządzam pieczoną szynkę,w której wnętrzu kryją się bakalie.Najczęściej są to śliwki,morele i figi.Podczas pieczenia owoce miękną,a ich aromat i słodkawy smak wsiąka w soczyste mięso.

    Magda, 9.flake01@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąka gryczana bez problemu posłużyłaby mi jako podstawa do świątecznego, lekkiego biszkoptu z nutą piernika, na którym znalazłyby się kolejno: budyń waniliowy oraz rodzynki i orzechy nerkowca! Mój nr jeden na zdrowe święta ;)
    Mąka migdałowa tak uwielbiana w mojej kuchni, nie mogłaby być wykorzystana inaczej niż do mojego kochanego nad życie marcepanu! Mogłabym go jeść rano, w południe i wieczorem ehh…
    Biały mak to idealny składnik na makowca, jednak nie tego pospolitego z makiem niebieskim! Biały makowiec na cieście drożdżowym z mąki orkiszowej i owsianej – pycha.
    Jeśli chodzi o mieszankę keksową, to oczywiście tylko w keksie przepisu mojej mamy – mega wysokim i mega smacznym, ale nie do końca ortodoksyjnym – bo na mące kukurydzianej, a nie pszennej, jak robi to większość ludzi.
    A na sam deser zostają owoce suszone – i koniecznie musiałabym je wykorzystać do wigilijnego kompotu, z dodatkiem goździka, pomarańczy i cytryny, z nutą miodu oraz najlepszym składnikiem – korą cynamonu. Lepszego kompotu nie piłam, a przyrządzony w innym czasie niż święta – przywraca mi myśl o grudniu i o wspólnej kolacji, w czasie której ten pyszny kompot piłam z całą rodziną, a przygotowuje go zawsze sama wg tej samej receptury! :)

    Patrycja
    05patus01@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham słodycze i na Święta musi być obowiązkowo coś słodkiego, ale wcale nie musi być niezdrowe i tuczące ;) Moja propozycja: z mąki gryczanej, mąki migdałowej, maku i mieszanki keksowej i stewii - upiekłabym pyszne bezglutenowe, wilgotne ciasto, które można jeść bez wyrzutów.
    A do ciasta, na trawienie, z owoców suszonych - oczywiście pyszny kompot:)

    Agnieszka
    agnespa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Z mąki gryczanej i migdałowej i odrobiny skrobi kukurydzianej można by zagnieść ciasto na pieczone pierożki z nadzieniem z białego maku i mieszanki keksowej. Kompotu z suszonych owoców nigdy nie piłam i to jest jeden pomysł na nie, a drugi to gęsty sos do maczania upieczonych pierożków :)

    Magda (same Magdy!:D)
    magdalenan@vip.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Z mąki gryczanej obowiązkowo ulepię pyszne uszka nadziane suszonymi prawdziwkami, które podam z pysznym domowym barszczem oraz pierogi z kapustą i grzybami - na nie czekamy cały rok ;)
    Pojawią się również pierogi z mąki ryżowej na słodko, aby cały następny rok się szczęściło - z białym makiem, podprażonymi orzechami i nutą cynamonu, są pyszne!
    Z mąki migdałowej, zrobię pyszny spód do sernika (bez rodzynek - bo moja Siostra ich nie lubi), ale za to z polewą czekoladową z Amaretto i posypane prażonymi migdałami - to jej ulubiony.
    Jako, że jestem fanką orkiszu pełnoziarnistego, na jego bazie powstanie pyszny, wilgotny pełen bakalii i orzechów piernik bez grama cukru oraz tradycyjny drożdżowy makowiec z mieszanką keksową i orzechami.
    A na stole nie zabraknie wigilijnego kompotu z suszonych owoców z goździkami i nutą pomarańczy.
    Jak co roku będzie pysznie i zdrowo!

    Justyna :) jestesmytymcojemy@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszna nagroda :) Z wielką chęcią bym ją przygarnęła i wykorzystała w mojej świątecznej kuchni :) Może na początku zacznę od sernika migdałowego, do którego oczywiście użyłabym mąki migdałowej. Jednak nie przeznaczyłabym jej do upieczenia spodu, a dodała do masy serowej, aby zagęściła strukturę sernika i nadała mu aromatyczny zapach migdałów. W mojej wersji nie używam masła czy cukru, mój sernik słodzony jest naturą :) Aksamitny, delikatny rozpływający się w ustach, a dzięki temu, że jest "lekki" można sobie pozwolić na większą porcje :) Z mąki gryczanej i maku białego upiekłabym pyszny, chrupiący chlebek makowy. Oprócz głównej mąki, czyli gryczanej, dodałabym również mąkę ryżową oraz owsianą. I oczywiście mak! Ten składnik jest bardzo istotny, ponieważ to on nadaje całemu pieczywu świątecznego smaku. Jest to kompozycja idealna - biały mak pośród ciemnej mąki gryczanej. Pięknie wygląda i dobrze smakuje :) Jako że, moi domownicy nie przepadają za ciastami typu "keks", postanowiłam znaleźć inny pomysł na wykorzystanie mieszanki keksowej. I tak od paru lat, na naszym stole goszczą włoskie, ale polskie cantuccini :) Są to takie małe, kruche ciasteczka wypełnione słodką masą keksową. Tym razem do ich upieczenia wykorzystałabym mąkę orkiszową i pewnie dodałabym mąki migdałowej dla wzbogacenia smaku. Pomysł na ciasteczka jest na prawdę dobry, rodzina i przyjaciele chętnie je chrupią czy to podczas rozmów czy podczas oglądania "Kevina samego w domu" :D Owoce wigilijne suszone perfekcyjnie wkomponują się w pyszną potrawkę z kapustki. Głównymi składnikami są: kapusta świeża, kapusta kiszona oraz suszone owoce. Taka potrawa odznacza się ciekawym smakiem - kwaśno-słodkim i zapachem - lekko owocowym. Kiedyś miałam okazję spróbować takową kombinację i powiem, że bardzo mi smakowała. Teraz czas na mnie, a żeby samemu ją przygotować :)

    Monika
    mmonia164@gmail.com

    Pozdrawiam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąka gryczana i mąka migdałowa posłużyłyby mi do upieczenia pysznego bezglutenowego chlebka na zakwasie, który można jeść bez wyrzutów :)
    Na Święta oczywiście musi być coś na słodko ;) więc mak biały i mieszanka keksowa wylądują w pysznym keksie (słodzonym stewią) z dodatkiem mąki gryczanej, którym można objadać się do woli.
    Owoce wigilijne suszone - będą główną bazą kompotu, a Dzieciom zaserwuję pyszną galaretkę z suszu :)

    MagdaLena marysia818@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...