6 mar 2014

Zupa marchwiowa z imbirem

To nie pierwszy krem z marchwi, który zrobiłam.
Uwielbiam je :)




Krem z marchewki KLIK

Zupa marchewkowa z soczewicą KLIK

Wracając jednak do dzisiejszej zupki. Przepis na nią wygląda następująco:

3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowegp
1cm korzenia imbiru - startego
2 łyżki masła
1l bulionu warzywnego
sól, pieprz
śmietana lub jogurt naturalny
zielenina, np. natka pietruszki, świeża kolendra

Cebulę i czosnek posiekać. Zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną marchew, seler i imbir. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dolać bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Lekko przestudzić. Zmiksować na krem. 
Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki śmietany lub jogurtu. Wymieszać, ponownie zagotować.

Zupę podawać ozdobioną kleksem śmietany i posypaną świeżą zieleniną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...