19 cze 2014

Jak uratować przesoloną zupę?

Jeśli podczas przyprawiania zupy, zbytnio ją posolimy, możemy spróbować kilku trików.
Powinny pomóc w pozbyciu się nadmiaru soli z potrawy lub chociaż złagodzić słony smak.


Metoda 1: ziemniaki
Do gotującej się zupy dodajemy 2 surowe ziemniaki. Po ok. 10 minutach wyciągamy je. 
Ziemniaki powinny wchłonąć nadmiar soli.

Metoda 2: chleb
Do zupy dodajemy kilka kromek suchego chleba, najlepiej piętki.
Wyciągamy gdy sól się wchłonie.

Metoda 3: białko jajka
Do gorącej zupy wlewamy białko jajka. Gdy się zetnie, zbieramy je z powierzchni zupy sitkiem.

Metoda 4: woda
Przy bardzo intensywnym smaku soli nie pozostaje nam chyba nic innego, jak odlać trochę zupy i dolać wody. Rozrzedzi ona trochę zupę, jednak lepsze to niż wylanie całej przesolonej/niejadalnej zupy. 
Jeśli zupa, po dodaniu płynu, będzie zbyt rzadka, zawsze można dogotować w osobnym garnku trochę warzyw i dodać je później.

Metoda 5: śmietana i jogurt
Gdy zupa jest odrobinę słona, można uratować ją poprzez zabielenie jej śmietaną czy jogurtem.

Metoda 6: niesprawdzona, podaję jako ciekawostkę - jabłko
Podobno dodanie jabłka i gotowanie go przez kilka minut również pomaga. Wyciągamy, gdy wchłonie nadmiar soli.
Podobno nie zmienia smaku potrawy.


A jak Wy ratujecie przesoloną zupę? Znacie może jeszcze inne metody?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...