Podczas letnich dni (zwłaszcza kiedy jest upalnie) nikt nie ma ochoty "smażyć" się w kuchni robiąc obiad.
Ja w takich przypadkach stawiam na proste, szybkie potrawy.
Poniższy przepis taki jest. Uszykowanie go nie zajmie Wam więcej niż 30 minut.
Ziemniaki najlepiej podawać lekko ciepłe (tak "aby, aby"), by stanowiły kontrast dla sosów. Do tego chłodna maślanka czy kefir...
I mamy obiad doskonały...
Młode ziemniaki z dwoma sosami |
Młode ziemniaki z dwoma sosami |
1kg młodych ziemniaków
po 1 pęczku koperku i szczypioru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
miód
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy (w razie potrzeby można dodać więcej)
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedzamy z wody, studzimy.
Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub plastry. Przekładamy do miski.
Szczypior i koperek drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Dokładnie mieszamy.
Szykujemy sosy:
- sos 1: do oleju dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy ocet. Mieszamy. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.
- sos 2: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki podajemy razem z obydwoma sosami - każdy sos w osobnym naczyniu.
Młode ziemniaki z dwoma sosami |
Młode ziemniaki z dwoma sosami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.