Baza do wielu zup.
Przydatny także przy przygotowaniu wielu innych potraw.
Warto zrobić, bo pracy niewiele.
Gotowe kostki rosołowe nie będą już Ci potrzebne...
ok.6 szklanek wody
kawałek pora
2 małe cebule
3-4 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera lub ze 3 liście
opcjonalnie: 1/2-1 czerwona papryka
dodatkowo: sól, pieprz
Warzywa oczyszczamy. Mniejsze zostawiamy w całości, większe możemy przekroić. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy wszystko ok. godzinny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa się wygotują, odcedzamy bulion przez sito.
Uwaga1: często dodaję paprykę czerwoną, ponieważ wzmacnia ona kolor wywaru, a także wzbogaca smak.
Uwaga2: cebulę przed gotowaniem możemy opalić nad ogniem. Bulion będzie miał wtedy intensywniejszy smak.
Uwaga3: bulion możemy ugotować w większej ilości a następnie przelać w pojemniki i zamrozić. Przyda się w przyszłości do ugotowania np. zupy, zwłaszcza gdy nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie.
domowy wywar najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńDzięki dla takiej amatorki jak ja mega przydatny wpis i niejednokrotnie skorzystam:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń