7 sie 2014

Spaghetti warzywne z sosem pomidorowo-paprykowym

Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".




2 porcje

3 małe cukinie
3 marchewki
troszkę oliwy i soku z cytryny
sos:
200g przecieru pomidorowego lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu - ja dodałam zwykły mielony pieprz czarny
garstka poszatkowanych listków bazylii
sól morska lub himalajska

Cukinie i marchewki kroimy w cienkie paski, możemy użyć do tego celu obieraczki do warzyw. Gotujemy je na parze ok. 2-3 minuty. Spryskujemy oliwą i sokiem z cytryny.

Szykujemy sos. Do rondelka wlewamy oliwę. Przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę paprykę, tymianek i zmiażdżony zielony pieprz.
Dodajemy przecier lub pomidory, koncentrat i oregano. Przyprawiamy solą. Dusimy na wolnym ogniu. 
Miksujemy na gładki sos. Dodajemy bazylię, mieszamy.

Gotowym sosem polewamy makaron z warzyw.

Uwaga: jeśli chcemy zastąpić zielony pieprz - czarnym mielonym, to dodajemy go pod koniec gotowania. Nie przesmażamy wraz z papryką, aby sos nie zgorzkniał.


Lato w pełni! Wymagająca dieta na wakacjach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...