Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".
włoszczyzna
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
świeży imbir o długości kciuka
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
1 papryczka chili
natka pietruszki
sól morska/himalajska lub sos sojowy
opcjonalnie: 1 łyżka pasty miso i 2 łyżki suszonych glonów wakame
Włoszczyznę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy. Dusimy na oliwie około 20 minut. Dolewamy wody, tak by było jej 3 razy więcej niż objętość warzyw. Dodajemy posiekane chili, starty imbir, liście laurowe i pieprz. Przyprawiamy solą. Gotujemy około godziny na wolnym ogniu.
Po skończeniu gotowania możemy dodatkowo wzbogacić wywar o pastę miso i glony wakame.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.