30 sie 2014

Warzywny tadżin z piekarnika

Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".


4 porcje

2 marchewki
1 czerwona papryka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
garstka suszonych śliwek (ja zastąpiłam je suszonymi morelami)
1/2 szklanki zielonych oliwek
1/2 cytryny

sos:
4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
2 łyżeczki syropu z agawy (ewentualnie można użyć miodu)
sól morska lub himalajska do smaku

Marchewki i korzeń pietruszki kroimy w plasterki, a paprykę i seler w kostki.
Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w cząstki.

Składniki na sos mieszamy razem.

Z papieru do pieczenia wycinamy dwie elipsy. Układamy na nich pokrojone warzywa, suszone śliwki, oliwki i kawałki cytryny. Polewamy przygotowanym sosem. Papier zwijamy w paczuszkę.
Całość pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 30 minut.


Warzywa psiankowate 2014

1 komentarz:

  1. Ano widzisz, wcale nie muszę kupować naczynia do tadżin, bo w ten sposób można pewnie uzyskać zbliżony efekt ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...