Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".
1/2 opakowania liści młodego szpinaku lub sałaty (ok. 100g)
1 czerwona papryka
1/2 szklanki zielonych oliwek
1/2 ogórka
dressing:
2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
2 łyżki oleju z lnianki (rydzowego) lub oleju lnianego
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz
Paprykę kroimy w paski, grillujemy ją ok. 5-7 minut na suchej patelni.
Ogórka kroimy w plasterki.
Szykujemy sos. Sok z cytryny mieszamy z miodem i musztardą. Powoli wlewamy olej z lnianki i oliwę, mieszając do momentu uzyskania jednolitego sosu. Na końcu sos doprawiamy pieprzem.
Grillowaną paprykę mieszamy ze szpinakiem, oliwkami i ogórkiem. Polewamy gotowym dressingiem.
Cieszę się, że ponownie dołączyłaś do akcji. Pyszna sałatka. Interesujący dressing.
OdpowiedzUsuń