30 sie 2014

Sałatka z papryką i oliwkami

Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".

2 porcje

1/2 opakowania liści młodego szpinaku lub sałaty (ok. 100g)
1 czerwona papryka
1/2 szklanki zielonych oliwek
1/2 ogórka

dressing:
2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
2 łyżki oleju z lnianki (rydzowego) lub oleju lnianego
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz

Paprykę kroimy w paski, grillujemy ją ok. 5-7 minut na suchej patelni. 
Ogórka kroimy w plasterki.

Szykujemy sos. Sok z cytryny mieszamy z miodem i musztardą. Powoli wlewamy olej z lnianki i oliwę, mieszając do momentu uzyskania jednolitego sosu. Na końcu sos doprawiamy pieprzem.

Grillowaną paprykę mieszamy ze szpinakiem, oliwkami i ogórkiem. Polewamy gotowym dressingiem.



Lato w pełni! Sałatka zamiast kanapki! Warzywa psiankowate 2014

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że ponownie dołączyłaś do akcji. Pyszna sałatka. Interesujący dressing.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...