21 paź 2014

Gołąbki z pęczakiem i podgrzybkami (wege)

Gołąbki w jesiennej odsłonie z grzybami i kaszą.


15-22 sztuk w zależności od wielkości liści kapusty

1 główka kapusty
2 szklanki kaszy pęczak
1,5 kg podgrzybków
2-3 cebule
sól, pieprz
dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo: sos, może być grzybowy

Grzyby przebieramy, płuczemy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Gdy się ugotują, wylewamy je na sito, a następnie przepłukujemy zimną wodą. Zostawiamy je, aby obciekły z wody.
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy podgrzybki. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

W drugim garnku zagotowujemy 4 szklanki lekko osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę pęczak. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości. Gdyby kasza nie wchłonęła całej wody z gotowania, a byłaby już miękka, nadmiar płynu odlewamy. Gotową kaszę studzimy.

Grzyby z cebulą i kaszę przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

Zagotowujemy duży garnek wypełniony do połowy wodą. Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście. Miękkie liście oddzielamy od kapusty, odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od twardszej części.

Gotowe gołąbki układamy w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości.

Podajemy z ulubionym sosem, np. grzybowym.



Grzyby

3 komentarze:

  1. Gołąbki! To jest właśnie to, co za mną tak chodziło! O matko, ale bym zjadła...

    Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na gołąbki, lubię takie kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...