23 paź 2014

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Jesień i zima to najlepszy czas na syte, rozgrzewające posiłki.
Jednak wbrew ogólnemu myśleniu, nie muszą być one ani tłuste, ani wysokokaloryczne.
Świetnymi posiłkami, które sprawdzą się podczas chłodniejszych dni, a jednocześnie nie przybędzie nam po nich dodatkowych kilogramów, są zupy. Oprócz tego, że są niskokaloryczne i rozgrzewają jest to, że sycą na długi czas.



główka kapusty, ok. 1kg
3l wywaru warzywnego
5 ziemniaków
3-4 marchewki
1 cebula
1 por (biała część)
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
majeranek
posiekana natka pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego

W garnku rozgrzać olej. Przesmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną drobno marchewkę, por i kapustę. Chwilę przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Bulion doprowadzić do wrzenia. Wrzucić do niego pokrojone w kostki ziemniaki. Gotować ok. 15 minut. Dodać przesmażone warzywa. Gotować wszystko do miękkości na małym ogniu. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.



Szybkie zupy!Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię kapuśniak! Wygląda cholernie apetycznie.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kapuśniak! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...