23 paź 2014

Gulasz na jesienną porę

Przepis dość stary. Pochodzi z mojego wcześniejszego bloga.



500g mięsa wołowego gulaszowego (może być i inne, np. wieprzowe czy z indyka)
400g warzyw: marchew, korzeń pietruszki, papryka, cebula
3 łyżki mąki żytniej
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Mięso, jeśli nie mamy pokrojone, pokroić w kostki. Oprószyć mąką i obsmażyć na oleju rzepakowym. Mięso odłożyć na talerz. Warzywa pokroić. Tak jak lubimy. Ja marchewkę pokroiłam w słupki, pietruszkę w krążki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Przesmażyć na patelni, na oleju, który został ze smażenia mięsa. Mięso i warzywa przełożyć do garnka/rondla, zalać szklanką wody i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...