24 paź 2014

Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem jabłkowym

Naleśniki z mąki gryczanej już na blogu kiedyś były KLIK.
Była to jednak wersja gryczana.
Dzisiaj proponuję wersję na słodko.




ciasto:
250g mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody 
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
dodatkowo: olej do smażenia

nadzienie:
6-8 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier

Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby można dodać więcej wody czy mąki, jeśli ciasto było zbyt gęste lub za rzadkie.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy na nim naleśniki na złoty kolor.

Jabłka obieramy, kroimy drobniutko. Przekładamy do rondelka, dodając odrobinę wody na dno. Owoce dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną. Doprawiamy je cynamonem. Jeśli jabłka będą zbyt kwaśne możemy je dosłodzić syropem z agawy.

Każdy naleśnik smarujemy duszonymi jabłkami. Składamy.



2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...