Nie pijam kawy, nie lubię.
Jednak uwielbiam ciasta z dodatkiem kawy...
forma keksowa
ciasto:
100g mąki kukurydzianej
125g mąki owsianej
250g masła o temperaturze pokojowej
130-150g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa 1:
puszka mleka kokosowego
5 łyżek wiórek kokosowych
masa 2:
60g masła o temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w łyżce wody
dodatkowo:
wiórki kokosowe
Ciasto:
Ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, dalej ucierając. Na końcu dodajemy mąki wraz w proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 65 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.
Masa 1:
Puszkę z mlekiem kokosowym nie wstrząsamy, wybieramy z niej tylko gęste mleko. Pozostałym płynem nasączamy placki ciasta.
Gęstą masę kokosową ubijamy mikserem, tak jakbyśmy ubijali bitą śmietanę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe.
Masa 2:
Wszystkie składniki miksujemy do momentu utrzymania puszystej masy.
Składamy ciasto.Na pierwszy placek wykładamy masę 1. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy masą 2. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwaga: jeśli wolisz bardziej kokosowe ciasto, warto podwoić składniki na masę 1.
sama słodycz. dobre na niedzielny deser.
OdpowiedzUsuńrzeczywiście. Sama słodycz, głównie przez masę kawową. No, ale na niedzielny deser, do herbaty, akuratne.
UsuńWygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńgenialne ciasto! idealne na niedzielne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńJa kawę lubię i pić, i jeść :) Takie ciasto to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńCiasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńWarto upiec !
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż