Warzywa idealne jako dodatek do obiadu lub na lekką kolację.
2-3 cukinie
4 marchewki
spory kawałek selera
1/2 łyżeczki cynamonu
olej rzepakowy
mielona ostra papryka
dressing:
1/2 pęczka świeżego koperku (można użyć w zastępstwie suszonego)
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z 1/4 cytryny
sól do smaku
Cukinie oraz marchewki tniemy w plasterki, seler - w kosteczkę.
Koperek drobno siekamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Smarujemy olejem rzepakowym. Układamy na niej warzywa. Polewamy je delikatnie olejem i posypujemy cynamonem. Doprawiamy mieloną ostrą papryką.
Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.
Upieczone warzywa polewamy dressingiem zrobionym z wymieszanych ze sobą składników.
świetne, zarówno warzywa jak i dressing!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńżałuję, że jestem już po kolacji... Twój przepis z pewnością wykorzystam, bo warzywka wyglądają niesamowicie kusząco! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się spodobało :)
Usuń