14 lis 2014

Pieczone warzywa z dressingiem koperkowym

Warzywa idealne jako dodatek do obiadu lub na lekką kolację.

2-3 cukinie
4 marchewki
spory kawałek selera
1/2 łyżeczki cynamonu
olej rzepakowy
mielona ostra papryka

dressing:
1/2 pęczka świeżego koperku (można użyć w zastępstwie suszonego)
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z 1/4 cytryny
sól do smaku

Cukinie oraz marchewki tniemy w plasterki, seler - w kosteczkę.
Koperek drobno siekamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Smarujemy olejem rzepakowym. Układamy na niej warzywa. Polewamy je delikatnie olejem i posypujemy cynamonem. Doprawiamy mieloną ostrą papryką.
Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.

Upieczone warzywa polewamy dressingiem zrobionym z wymieszanych ze sobą składników. 



4 komentarze:

  1. świetne, zarówno warzywa jak i dressing!

    OdpowiedzUsuń
  2. żałuję, że jestem już po kolacji... Twój przepis z pewnością wykorzystam, bo warzywka wyglądają niesamowicie kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...