28 lut 2015

Zapiekane podudzia kurczaka z warzywami

Moja rodzinka uwielbia takiego kurczaka.



 podudzia i/lub pałki kurczaka: 1 kilogram
 ziemniaki surowe średnie: 8 sztuk
 pomidory krojone puszka
zielony groszek konserwowy puszka
 olej rzepakowy: 2 łyżki
mielone chili
suszona bazylia
 sól, pieprz

Pomidory i olej przekładamy do miski. Doprawiamy chilli, bazylią, solą i pieprzem. Wkładamy umyte i osuszone kawałki mięsa, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę. Schłodzone mięso wraz z pomidorami przekładamy na blaszkę. Dokładamy ziemniaki. Lekko mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 40 minut w temp. 200st. C. Po tym czasie folię zdejmujemy, ziemniaki i mięso należy przemieszać. Dodajmy groszek i pieczemy kolejne 40 minut już bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...