Moja rodzinka uwielbia takiego kurczaka.
podudzia i/lub pałki kurczaka: 1 kilogram
ziemniaki surowe średnie: 8 sztuk
pomidory krojone puszka
zielony groszek konserwowy puszka
olej rzepakowy: 2 łyżki
mielone chili
suszona bazylia
sól, pieprz
ziemniaki surowe średnie: 8 sztuk
pomidory krojone puszka
zielony groszek konserwowy puszka
olej rzepakowy: 2 łyżki
mielone chili
suszona bazylia
sól, pieprz
Pomidory i olej przekładamy do miski. Doprawiamy chilli, bazylią, solą i pieprzem. Wkładamy umyte i osuszone kawałki mięsa, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę. Schłodzone mięso wraz z pomidorami przekładamy na blaszkę. Dokładamy ziemniaki. Lekko mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 40 minut w temp. 200st. C. Po tym czasie folię zdejmujemy, ziemniaki i mięso należy przemieszać. Dodajmy groszek i pieczemy kolejne 40 minut już bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.